İmar, bir yerleşim bölgesi konutunu, ticari bir bölge ticaretini, endüstriyel bir bölge sanayisini tutan şeydir. İmar, bir belediye içindeki belirli bir alanda hangi tür mülklerin bir arada bulunabileceğini belirler. Örneğin, bazı alanlar kesinlikle tek ailelik evler için imar edilirken bazı karma kullanımlı veya geçiş imar bölgeleri belirli işletmelerin ve bazı tek ve çok aileli evlerin içinde bulunmasına izin verebilir.
İmar planı, inşaat faaliyetlerinin gerçekleşeceği alana dair tüm özellikleri ve detayları içeren plandır. İmar adaları ve parsel parçaları, imar planının bütününü oluşturmaktadır. İmar planları, nazım imar planı ve uygulama imar planı olarak iki ana başlığa ayrılmaktadır.
Belirli bir toprak parçasının parsellere ayrılması işlemi ifraz olarak adlandırılmaktadır. Tek parça olarak kayıtlı olan bir alanı çoklu parsellere bölmekle ortaya çıkan ifraz işlemi, ilgili toprak parçasının imar planına uygun olarak parçalara ayrılması şeklinde gerçekleşmektedir.
Ülke sınırları içinde yer alan tüm arazilerin sınır ve değerinin devlet tarafından belirlenmesi aynı zamanda kayıt altına alınması işlemidir. 3 kadastro türü vardır. Bunlar mali, hukuki ve geometrik kadastrodur. Mali kadastro ile arazinin değeri belirlenir. Hukuki kadastro ile arazı üzerindeki yasak haklar belirlenir. Geometrik kadastro ile ise arazinin sınırları ve yapısı belirlenmektedir.
Kooperatif, insan ihtiyaçlarını karşılıklı yardımlaşma yoluyla giderilmesini sağlamak ve ortakların çıkarlarını korumak amacıyla oluşturulan ekonomik kuruluştur. Kooperatifler insanların ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle ve en az maliyetle karşılamak amacıyla kurulan tüzel kişilerdir.
İmarsız arsa belediye tarafından herhangi bir imar ifraz çalışması yapılmamış yani üzerine herhangi bir yapı yapılamayan arazi anlamına gelmektedir. Esasen piyasada kullanılan tabiri ile imarsız arsa doğru bir tabir değildir yani bir toprakta imar varsa Buraya alırsa denilmektedir eğer o toprakta imar çalışması yapılmadığı yani imarsız ise oraya “arazi” veyahut “tarla” denilmektedir.
Hisseli tapu, tapu sahibinin birden fazla kişi olduğu durumlarda kullanılan bir emlak terimidir. Hisseli tapuda, ilgili taşınmazın tüm sahiplerinin kişisel bilgileri hissedar belgesinde yer almaktadır. Hissedar sahiplerinin kaç kişi olduğunu belgeleyen tapu belgesi, tüm malikleri içermelidir. Ancak maliklerin gayrimenkulün hangi bölgesinde hak sahibi olduğu bilgisi, tapu belgesinde yer almamaktadır.
Hisseli arsa bir arsanın birden fazla sahibinin olunması anlamına gelmektedir. Örneğin 10.000 metrekare bir arsa var ve bu arsada 10 kişi eşit oranda hisseder ise herkesin 1.000 metrekare arsası olduğu anlamına gelmektedir. Bu dağılım her zaman aynı olmayabilir. Örneğin bir hissedarın aynı arsada 500 metrekare yeri varken diğer bir hissedarın aynı arsada 5.000 metrekare yeri olabilmektedir. Kimin ne kadar yeri olduğunu bilmek için herkesin tapusuna bakmak gerekir. Tapuda olan yazmaktadır o oranına göre hesaplamalar yapılır ve kimin ne kadar arsası olduğu bilinir.
Bir kişinin sahip olduğu bazı hakları başka bir kişi veya kurumun kullanmasına izin veren yetki belgesidir. Gayrimenkul alanında muvafakatnamenin alınması gereken durum genel itibari ile ev satışıdır. Evini satmak isteyen evli kişilerin eşlerinden muvafakatname (izin belgesi) alması zorunludur.
Kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmuş binalarda bağımsız bölümler dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarayan yerlere ortak yerler denir.
Kooperatif tapusu ortakların menfaatlerine, mesleğine, geçim şekline oluşan ihtiyaçlarına yönelik dayanışma şeklinde geliştirilip sunulan sistemdir. Bilindiği gibi en az 7 kişinin imzası ile kurulan kooperatifler, birçok kişinin gayrimenkul sahibi olmasını sağlamaktadır.
Kooperatif hisseli yaşam bahçelerinin satışa sunulmasında herhangi bir sakınca olmadığı gibi alınmasında da sakınca bulunmamaktadır. Hatta koopeartif hisseli olarak satılan yaşam bahçelerinde kullanılacak arazinin kooperatif düzeni içerisinde yönetilmesinin birçok faydası vardır. Kooperatif hisseli yaşam bahçelerinin arsa ve arazi piyasalarında önemli bir yatırım aracı niteliğine sahip olduğu tecrübe edilmektedir.
Hali hazırda mevcut tapu üzerine kayıtlı bulunan kooperatife hisse ortağı olacağınız gibi, ortaklığınıza ait resmi hisse pay senedi verilmektedir.
Kooperatif hisse devirleri Noter satış sözleşmesi ile yapılmaktadır. Hissedarlar e-devlet üzerinden tapu kayıtlarını görebilirler. Ve kooperatif üyeliği varislere devredilebilir.
Kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmuş binalarda bağımsız bölümler dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarayan yerlere ortak yerler denir.
Özlem Keşifte Youtube kanalında
proje detayları ile kooperatif sorularının yanıtlarını bulabilirsiniz
SORU ve CEVAPLAR
Kooperatifin ortakları paylarını devredebilir. Pay devri için öncelikle devreden ve devralan kişi irade beyanlarını belirten dilekçe ile yönetim kuruluna başvururlar. İrade beyanlarını inceleyen yönetim kurulu daha sonra devir işlemlerine yönelik yönetim kurulu kararı alarak devir işlemlerini başlatır. Devri yapılacak hissenin bedeline yönetim kurulunun karar verme yetkisi yoktur. Devrin bedeli, devredecek ve devralacak kişiler arasında belirlenir. Kooperatif Yönetim Kurulunda devir işlemlerine dair karar çıktıktan sonra devir işlemi noter huzurunda devreden ve devralan kişi arasında devir sözleşmesi imzalanarak yapılır. Devir sözleşmesi noter huzurunda yapıldıktan sonra yönetim kuruluna bu sözleşmeyle müracaat edilir ve yeni ortağın görev süresi başlamış olur.
Kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmuş binalarda bağımsız bölümler dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarayan yerlere ortak yerler denir.
Özlem Keşifte Youtube kanalında
proje detayları ile kooperatif sorularının yanıtlarını bulabilirsiniz
SORU ve CEVAPLAR
Ortaklık devredilebilir. Yönetim kurulu ortaklığı devralan kişinin ortaklık niteliklerini taşıması halinde , bu kişiyi ortaklığa kabul eder.Dair halinde eski kooperatife karşı tüm hak ve yükümlülükleri yeni ortağa geçer.
Hisseli olan bir arsada eğer konut imarlı varsa buraya tabii ki konut yapılabilir. Ama bu tarz bir işlem yapılacağı zaman bütün arsa sahiplerinin yani bütün hissedarların rızasını almak gerekmektedir. Bütün hisse sahipleri bir araya gelerek böyle bir işlem için bir sözleşme hazırlayıp sonrasında konut işlemine girebilirler. Yani bir arsaya konut yapılması arsanın imar durumu ile alakadardır. İster hissedarlı olsun ister tek kişilik olsun, eğer arsada konut imarlı varsa uygun şekilde oraya konut yapabilirsiniz.
İmarı olmayan bir toprak yani araziyi veya tarlayı Elbette satılabilir. Saçmaladın önünde herhangi bir mani yoktur satış işlemi normal diğer arsa satış işlemleri gibidir yani elinize alıp imar müdürlüğüne yani tapuya gidip satışınızı gerçekleştirebilirsiniz
Ben İmanı olmayan bir tarlanın iki farklı amaçla olabileceğini düşünüyorum. Bunların ilki tarlada herhangi bir ticari olmayan veyahut mesken yapılmayacak bir faaliyette bulunmaktır. Bu bir bahçe düzenlemesi olabilir veya tarla amaçlı kullanmak bulabilir. Ikincisi ve daha çok bilinen durum ise yatırım amaçlı almaktır. İmarlı olan bölgelere yakın tarlalar yakın zamanda kıymetlenebilmektedir. Yani imarsız bir arsanız varsa ve imar çalışması size çok yaklaşmış ise, bu sizin de yakın zamanda imarlı hale girebileceğinizi gösterebilir. Arsanız imarlı bir şekilde olduğu zaman eski haline göre çok daha kıymetli olacaktır.
Betonarme yapılardan farklı konseptte olan çekme karavanlar ya da diğer adıyla taşınabilir tiny house'lar imarsız arsa üzerine yapılabilir. Fakat bununla alakalı bazı şartlar bulunmaktadır. İlerleyen sürelerde altyapı sorunu ile karşılaşmamak adına, tiny house koyulmadan önce tüm altyapı kontrollerinin sağlanması gerekmektedir. Arsanın bulunduğu belediyeden, imar durumu dışında ileride yaşanabilecek sorunlara karşı önlem almak adına, arsayı sorgulatmak gerekmektedir. Arsago tüm bu çalışmaları yaptıktan sonra projeleri arz eder.